Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir ?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), Türkiye'de taşıtların kimliklerinin tespit edilmesi, izlenmesi ve yönetilmesi amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir.
Bu sistem, araç güvenliğini artırmak, hırsızlıkları önlemek, trafik düzenlemelerini kolaylaştırmak ve kamu hizmetlerinin daha verimli bir şekilde sunulmasına katkı sağlamak için kullanılmaktadır. UTTS, hem araç sahiplerine hem de kamu otoritelerine çeşitli avantajlar sunmaktadır.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır ?
Taşıtların yakıt depo girişlerine Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılır. Yakıt dolum işlemi sırasında TTB’den plaka bilgisi diğer UTTS donanımları aracılığı ile otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza iletilir.
UTTS mükellefleri ve paydaşları Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kaydolurlar.
Taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işleten mükellefler UTTS donanımlarına ilişkin montaj taleplerini UTTS platformu üzerinden Darphane’ye bildirirler. Darphane tarafından yetkilendirilmiş olan Yetkili Montaj Firmaları Darphane’den temin edecekleri UTTS donanımlarını taşıtlara ve akaryakıt istasyonlarına monte ederler.
Dikkat Edilmesi Gereken Tarihler
31.01.2025 tarihine kadar;
Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların Taşıt Tanıma Birimi (TTB) cihazı taktırmaları zorunludur.
01.05.2025 tarihinden itibaren Taşıt Tanıma Birimi takılma zorunluluğu getirilen taşıtlar için, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, 213 sayılı Kanunun 227’nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.